• James Stewart

Placing Art in a Medical Education Centre in Sussex

In 2015 we were invited to submit options to supply paintings for three locations within the Chichester Medical Education Centre (CMEC), with the objective of unifying the space.

CMEC “delivers excellence in medical education through quality and innovation”.  It is housed in a purpose built facility completed in 1991 on the St Richard’s Hospital campus. CMEC offers a range of conference and seminar facilities for up to 250 people. The foyer is used as a gathering space/reception area, there are eight seminar rooms and a large lecture theatre joined by a corridor from the foyer and a further large lecture theatre (the Jack Mickerson Hall).

On the first floor there is the Dunhill Library, Dunhill Medical Museum as well as various administration/teaching/IT rooms. In addition there is a bright gallery provided by the atrium space above the foyer.

See the view here including the new contemporary painting by Nick Bodimeade.


CMEC provides a range of seminars, course and conferences, with delegates ranging from students to GP’s/Consultants. Some events are revenue generating. In all cases CMEC needs to present a contemporary space where delegates can both learn and also relax in breaks between sessions.

In the years since it opened there have been several collections as well as individual artworks donated to or acquired by CMEC, including several oil paintings of benefactors, a good collection of WWII photographs and a series of prints by Ken Howard.

We were asked to re-hang many of the existing artworks, including:

  • Placing all the oil paintings in the “gallery” above the foyer.

  • Creating an “installation” of the WWII photographs in the corridor to the Dinwoodie Lecture Theatre.

  • Re hanging on three walls the series of Ken Howard prints.

Then to unify the spaces, and provide a subtle diversion for delegates, we provided three large paintings by Nick Bodimeade one each for the Foyer, Jack Mickerson Hall and the corridor to the seminar rooms.





The project was a complete success and in 2018 we were asked to provide a fourth large painting for the large reception area.